ODONTOPEDIATRIA

Quan ixen les primeres dents de llet?

Les primeres dents de llet o temporals solen fer erupció al vol-tant dels sis mesos de vida i acaben d'eixir al voltant dels dos anys i mig.


A quina edat es recanvien les dents de llet o temporals?

Les primeres dents permanents que ixen són els incisius, que substituixen els seus homòlegs temporals a partir dels sis anys. A més, a la mateixa edat ixen també els primers molars, que no substituixen cap dent temporal. Després del primer recanvi dental, es produix una fase de descans i, normalment, dels nou als dotze anys ix la resta de dents permanents (canins, premolars i segons molars), tret dels tercers molars (cordals o queixals del seny), que ixen més tard amb una gran variació d'edat segons el pacient.


Quina és la diferència entre les dents temporals i les dents permanents?

Les dents permanents estan dissenyades per durar molts anys. Participen en la masticació de forma activa, de manera que (generalment) són més grans, més fortes i menys blan-ques que les temporals.


Cal tractar les càries de les dents temporals?

Sí, les caries de les dents temporals s'han de tractar sempre, excepte si la dent està a punt de substituir-se. El motiu per tractar-les és evitar focus infecciosos que puguen afectar altres dents o la dent definitiva que substituirà la temporal. També és important tractar les càries per tal d'evitar la pèrdua prematura de dents temporals que, a llarg termini, pot provo-car que no hi haja prou espai per a les dents permanents.


Què són les "càries de biberó"?

Les càries de la primera infància o "càries de biberó" poden aparèixer amb les primeres dents de la boca. Les provoca la confluència de diferents factors: bacteris cariògens, dents susceptibles, hidrats de carboni fermentats (aliments dolços, llets...), temps que les dents estan exposades a àcids derivats del sucre i higiene oral deficient. Per això és molt important que el pacient no dorma amb un biberó amb líquids ensucrats ni amb xumets untats amb mel o sucre.


A quina edat han de començar a anar els xiquets al dentista?

És recomanable iniciar les visites a partir d'un any, encara que siga només per obtenir informació per evitar l'aparició futura de càries (instruccions d'higiene, dieta), ja que la càries és la malaltia crònica infantil més comuna d'Espanya.


És perjudicial per a les dents el xumet?

El xumet reduix l'ansietat i el dolor dels xiquets quan ixen les dents, però no s'ha d'utilitzar a partir dels tres anys. Fins als tres anys, els danys de la dentició són reversibles, però si es continua utilitzant, pot provocar problemes d'oclusió molt difícils de corregir.


Clínica Dental Drs. Gascón. Av. Primado Reig 151 1º pta. 2. 46020 (Valencia)
Designed by paugarcia