CIRURGIA ORAL

Quins tipus de patologies es poden tractar amb cirurgia en un gabinet dental?

Certes patologies es poden tractar amb cirurgia oral i anes-tèsia local, com ara els tercers molars (queixals del seny) inclosos, implants (dels quals ja s'ha parlat), cirurgia periapical, extracció de quists o canins inclosos i biòpsies.


En quins casos s'han d'extreure els queixals del seny?

Els tercers molars s'han d'extreure si estan parcialment o totalment inclosos i provoquen infeccions (molt freqüents, especialment si estan comunicats parcialment amb la boca), danys en les dents adjacents (càries, patologia periodontal), quists o, rarament, tumors.

Sovint es pot determinar si un tercer molar provocarà pro-blemes en el futur amb un examen clínic i una ortopantomo-grafia. Si es preveuen complicacions futures, és recomanable extreure'l en lloc d'esperar que es produisquen. L'extracció sol ser més senzilla en els pacients més joves perquè les arrels no estan totalment formades i la densitat de l'os és menor. Generalment, després de la intervenció, estarà uns dies infla-mat i resultarà molest. Tot i això, si el pacient seguix les ins-truccions postoperatòries del cirurgià maxil·lofacial i pren la medicació recomanada, la recuperació s'accelerarà i les molèsties es reduiran.


Es poden formar quists a la boca?

Hi ha diferents tipus de quists maxil·lars. Els més freqüents (quists radiculars) es formen a partir d'infeccions cròniques d'origen dentari. A mesura que creixen, els quists destrossen l'os adjacent i formen grans cavitats dintre del maxil·lar o la mandíbula. Com que hi ha possibilitat d'infecció, cal extirpar-los quirúrgicament.

Si hi ha una àrea periapical prop de l'arrel d'una dent que no desapareix amb una endodòncia, cal extirpar la lesió (normalment, un quist) i la part de l'arrel relacionada (apicectomia).


Què passa si un ullal no acaba d'eixir i es queda dintre de l'os?

De vegades, els canins (ullals) no fan erupció i es queden dintre del maxil·lar. En este cas, el cirurgià pot aconsellar una extracció quirúrgica per evitar complicacions (quists, infec-cions, danys en dents adjacents) o un tractament combinat amb un ortodoncista per tal de portar la dent inclosa a la seua posició normal en l'arcada.


Com se sap si les lesions de la boca són benignes?

El cirurgià pot recomanar una biòpsia per diagnosticar algunes lesions de la cavitat oral. Una biòpsia consistix a extirpar una part menuda del teixit que s'envia a un laboratori d'anatomia patològica, on els metges especialistes l'estudien. Esta tècnica permet confirmar el diagnòstic clínic i pot resultar imprescindible per tractar el problema correctament.


Clínica Dental Drs. Gascón. Av. Primado Reig 151 1º pta. 2. 46020 (Valencia)
Designed by paugarcia