PRÒTESIS E IMPLANTS

Què podem fer si tenim una dent molt destruïda?

L'ésser humà ha prolongat molt els seus anys de vida i la medicina ha millorat la qualitat de vida dels més grans. Un dels principals factors per millorar la qualitat de vida és el bon manteniment de la salut i les funcions de la dentició. Les càries, els traumatismes i la malaltia periodontal poden pro-vocar la pèrdua dental.

Si la dent està tan destruïda que no es pot restaurar amb un empastament, sovint és recomanable protegir-la de possibles fractures amb una corona o funda. Per fer-ho, es talla la dent i se cimenta amb una estructura de porcellana o metall i porcellana que reproduix la forma i el color de la dent destruïda. D'esta manera, es conserva la funció masticatòria i l'estètica.

Es necessitaran algunes visites al dentista per tallar la dent i prendre mides per reproduir la nostra forma bucal en un model sobre el qual treballa el protesista. Després, el pro-tesista es basarà en este model per fer la corona.


Què passa quan perdem una o més dents?

Quan les dents estan tan destruïdes que no és possible conservar-les a la boca, s'han d'extreure. Quan passa això, es crea un buit que permet que les dents del voltant i les de l'arcada contrària es desplacen per falta de punts de contacte. Això origina una desestructuració de tot l'aparell masticatori amb repercussions estètiques i funcionals.

Quan reposem una dent que s'ha perdut:

 • Restablim l'estètica.
 • Restablim la funció masticatòria.
 • Conservem els components del sistema estomatognàtic: articulació, músculs, estructures periodontals i teixits òsteomucosos.
 • Contribuïm a la salut general perquè l'alimentació i la digestió milloren.

 • Com es poden reposar les dents que es perden?

  En funció de cada cas, les dents que es perden es poden restaurar amb implants, pròtesis fixes o pròtesis amovibles.

 • L' implant és una dent artificial. En primer lloc, s'implanta un cargol de titani dintre de l'os maxil•lar que actua com a arrel. Per fer-ho, cal obrir una cavitat a l'os amb instru-mentació quirúrgica i anestesia local. Després de col•locar l'implant, s'ha d'esperar un temps perquè la superfície de l'implant i l'os s'integren. Finalment, es posa una corona cimentada a l'exterior de l'implant.
 • Les pròtesis fixes o ponts només es poden utilitzar si hi ha dents als dos costats de la zona afectada. Així doncs, un pont és una sèrie de fundes unides amb la finalitat de substituir una dent que falta. Com que el pont descansa sobre les dents dels costats, és necessari tallar-les per reduir les seues dimensions. Finalment, es confecciona el pont, similar a les dents que substituix, i se cimenta, és a dir, es fixa a la boca.
 • Els materials amb què es fabriquen els ponts poden variar: aliatges de metalls, or, resines o porcellanes o combina-cions. Actualment, estan de moda les corones sense metall (fabricades només amb ceràmica) per la seua impressió estètica.
 • De vegades hi ha tantes pèrdues dentals que la funció masticatòria no es pot recuperar amb sistemes protètics fixes i cal recórrer a solucions de "posar i treure" o amovi-bles. Les prótesis amovibles estan formades per dents i suports de metall o resina i el pacient se les pot treure de la boca. Si inclouen totes les dents d'una o les dues arcades, s'anomenen completes. Si, per contra, només incorporen algunes dents, són parcials. Tot i que són més incòmodes, representen una solució per als casos en què falten moltes dents i els ponts no poden descansar sobre altres peces.
 • Quan falten moltes dents, també es poden aplicar solucions combinades d'implants i pròtesis amovibles. L'implant augmenta la subjecció i l'estabilitat de la pròtesi i, al mateix temps, la pròtesi evita haver de col•locar molts implants per rehabilitar la dentadura.
 • Clínica Dental Drs. Gascón. Av. Primado Reig 151 1º pta. 2. 46020 (Valencia)
  Designed by paugarcia